R.C. De Oude Molen

EK Show een fantastische ervaring

 In het Italiaanse Modena reden 17 leden van RC De Oude Molen prima wedstrijden bij het Europees Kampioenschap Showrijden op rolschaatsen. Het niveau van de wedstrijden was enorm hoog, waarbij de Italianen en de Spanjaarden de toon zetten, en er met de titels vandoor gingen. De nummers van RC De Oude Molen bleven prima overeind, en de teams vonden goede aansluiting bij de rest van Europa.

Abstracte thema’s, veel vaart in de nummers met ingewikkeld voetenwerk en heel veel verrassende bewegingen. Dat waren kortgezegd de kenmerken van veel winnende nummers bij dit EK. Wat dat betreft pasten de thema’s en uitwerking van RC De Oude Molen prima bij de Europese concurrentie. Maar het valt niet mee op te boksen tegen teams die dagelijks kunnen trainen op grote banen. De faciliteiten waar sommige landen over kunnen beschikken is niet te vergelijken met de kleine baan waar het team in Nederland traint.

Na een lange nachtelijke busrit kwamen de rolschaatsers, begeleiders en supporters woensdag tegen de middag aan in Modena.

Donderdag was het in de ochtend nog lekker ontspannen winkelen in het centrum van Modena. In de middag en avond stond er twee maal een training op het programma. Het is een mooie wedstrijdbaan, maar wel een stroeve vloer. Hard werken voor de dames om toch op tempo te kunnen komen. Toen ze de eerste keer het nummer reden was dat even schrikken, maar ze herpakten zich snel, en wisten zich aan te  passen aan de vloer.

 

 

Vrijdag barste de wedstrijd los. Als eerste stonden de Jeugdteams in het programma. Ondanks de EK zenuwen reden Jolijn Smits, Djailey Habraken, Lianne Wijgergangs, Nicol vd Broek, Dylona van Kaathoven, Ingrid Biemans, Shirley Westhoff en Birgit van Berlo (met Julia van Zutven als reserve) een prima uitvoering van Color the Music. De verdiende punten waren netjes, en de verschillen klein. Van diverse toeschouwers hoorden we dat niet iedereen het eens was met het juryrapport, en dat ze eigenlijk vonden dat we wel wat hoger hadden mogen eindigen. Maar er is nog steeds geen publieksjury, dus… Een mooie 10de plaats was het resultaat voor het Jeugdteam van De Oude Molen. Dit was het enige jeugdteam wat door de Bond geselecteerd was voor deelname.

 

 

Bij de wedstrijd Kwartet reden 3 Nederlandse teams. Natashka Healey viel in voor de geblesseerde Marloes. Samen met Marlou van de Walle, Shirley Westhoff en Esmee Wernsen reden ze een uitstekende uitvoering van het abstracte Fragile Emotions. Dit werd door de jury prima gewaardeerd, en bereikte de beste plaats van de Nederlandse kwartetten.

  

Na deze twee wedstrijden werd het Kampioenschap officieel geopend. Het was een prachtige opening waarbij iedereen kon genieten van Kunstrolschaatsen op hoog niveau. Er verschenen diverse toppers op de baan, met als absoluut hoogtepunt het rolschaatspaar wat bij Italian got talent steeds een ronde verder komt.

Daarna was het nog genieten van de wedstrijd Grote Groepen. Ook hier was enorm veel moois te zien.

 

Zaterdag was het tijd voor de wedstrijd Kleine Groepen. De Kleine Groep van RC De Oude Molen had het moeilijk. Kort voor het EK raakte Marloes Kluijtmans geblesseerd. Aangezien er geen reserve rijdster was, moesten ze het met 11 personen rijden. Hierdoor ontstonden “gaten” in de choreografie van het nummer. Imke Vries, Esmee Wernsen, Maud van Neerven, Ilona Theunissen, Alisha Vlemmings, Esther Janssen, Natashka Healey, Nicol vd Broek, Dylona van Kaathoven, Ingrid Biemans en Shirley Westhoff reden desondanks een prachtige uitvoering, en behaalden een mooie score, met punten in de 8. De 12de plaats was het resultaat.

  

Na afloop van de wedstrijd was het nog even wachten op de bus terug naar huis. Gezellig met z’n allen de spanning eruit werken op de naastgelegen kermis, een mooie afsluiting van een prachtig toernooi. Daarna de bus in voor de lange rit naar huis. En de rit werd nog wat langer, want in België werden ze onaangenaam verrast door een file. Rond de klok van half vier in de middag arriveerde het gezelschap weer veilig bij het thuishonk in Laarbeek.

  

Voor alle deelnemers was het een super ervaring om aan dit EK deel te nemen. Naast de sportieve strijd was er ook tijd voor ontspanning en het versterken van de teams. Voor trainers en Kunstrijders was er veel te zien en zijn er veel ideeën opgedaan voor nieuwe nummers, kleding en technieken. Er kan nu even uitgerust worden, maar dan is het snel weer trainen en nieuwe nummers maken. Volgend jaar wordt het EK in Nederland in Almere gereden, en natuurlijk hoopt RC De Oude Molen ook daar bij te mogen zijn.  

 De officiële uitslagen hebben we helaas niet. Hopelijk komen die nog ergens tevoorschijn.

Diverse foto’s van dit EK zijn te zien in het fotoboek op deze site.