R.C. De Oude Molen

Mooi Europees Kampioenschap voor Birgit van Berlo

    10624642_10153154427739896_1658684652762183969_n

Het Europees Kampioenschap Kunstrolschaatsen voor de Cadetten en Jeugd werd van 19 t/m 23 augustus gereden in Rênce in Slovenië. Birgit van Berlo van RC De Oude Molen was door de Nederlandse RolschaatsBond geselecteerd voor deelname aan dit toernooi. Ze reed een prima wedstrijd. Een verslagje van reis, verblijf en wedstrijd.

 

De NRBB had 4 dames geselecteerd voor deelname aan dit EK. Naast Birgit zaten ook Megan, Lisa en Kylie (alle drie van KRC) in de NL-equipe. De equipe stond onder leiding van bondstrainster Henriëtte. Kylie reed haar eerste EK, bij de Cadetten op de Figuren. Megan vrijrijden Jeugd, Lisa Figuren en Vrijrijden Jeugd en Birgit Figuren Jeugd. De ploeg vertrok zondag 17 augustus naar Slovenië. Het plaatsje Rênce ligt net voorbij de Italiaanse grens en de ploeg had een eenvoudig hotel gevonden in een dorpje vlakbij, Nova Gorica.

Wegens familieomstandigheden lukte het Yvonne Westhoff helaas niet om met het team mee te reizen. Yvonne arriveerde wat later.

Maandag was het team nog vrij, en kon rustig de omgeving wat verkennen, sightseeing en shoppen.
!cid_CD850336-822F-493E-9611-9F01AB1DE7A2

Dinsdagochtend stond de eerste training op het programma. Anderhalf uur kon er getraind worden op de Figuren en Lussen. Er werd gereden op een mooie parketvloer in een ruime sporthal bij een school. Omdat Yvonne er nog niet was trainde Birgit onder supervisie van Henriëtte, die volgens Birgit minder streng is dan Yvonne. ’s Middags voegde Yvonne zich bij de groep en was het team compleet. Woensdagochtend reed Kylie haar wedstrijd en daarna was er nog een training voor Figuren Jeugd. Birgit kon weer anderhalf uur op de Figuren staan, nu met haar eigen trainster dichtbij. Het ging prima, ze was klaar voor de wedstrijd.

Woensdag waren er nog meer trainingen dansen en vrijrijden (ook leuk om te kijken) en in de avond werd het toernooi geopend. De opening liep gigantisch uit en duurde ook lang met allerlei speeches die vrij onverstaanbaar waren. Henriëtte en Yvonne besloten om Lisa en Birgit maar van de baan te halen, zodat ze op tijd naar bed konden gezien hun wedstrijd van de volgende ochtend.

!cid_27B2C44E-0769-4F0A-914D-195A00B441AE

Donderdagochtend was het vroeg opstaan en snel naar de baan want de wedstrijd begon om 07.45 uur. Er waren 21 deelnemers bij Figuren Jeugd. Birgit had startnummer 16 geloot. Bij het EK staan er zeven juryleden en twee scheidsrechters zeer dicht bij de deelnemers en ze letten op de kleinste details vooral bij de draaiingen (wenden en drieën) en afzetten. Het eerste Figuur reed Birgit prima, een mooi begin van de wedstrijd. Haar tweede Figuur reed ze wat slordiger en bij haar Lus liet ze enkele puntjes liggen. Haar laatste Figuur moest ze als allerlaatste van het veld rijden. Birgit liet zich niet gek maken en reed de dubbeldrieën goed strak en netjes en scoorde daarmee zelfs een zeven. Ze behaalde uiteindelijk plaats 15 in het eindklassement. Een score waar zowel trainers als Birgit tevreden mee zijn. Landen als Italië, Spanje, Slovenië, Duitsland en Portugal zijn momenteel oppermachtig binnen de rolschaatssport. Voor een klein rolschaatslandje als Nederland waar de trainingsfaciliteiten beduidend minder zijn is het al prettig als een plek in de middenmoot bemachtigd wordt. Dat doel heeft Birgit prima behaald binnen dit EK.

!cid_1E8C730F-91C2-4A5F-A5E2-DDCB75BFE910!cid_15D4E4A5-FC2C-4EA7-AC49-DADF8E23F2A5

Na haar wedstrijd gereden te hebben kon Birgit nog genieten van de rest van het toernooi, wat een mooi treffen van Europese Kunstrolschaatsers was. Met wedstrijden Figuren, Dansen, Paardansen, Vrijrijden en Paarrijden. Vrijwel alle Europese landen hadden een selectie naar dit Kampioenschap gestuurd. Lisa en Megan reden een nette wedstrijd met de korte en lange Kür, maar zij konden niet op tegen het Europese geweld. Er waren vele talenten te zien bij dit EK, toppertje is daarbij toch wel de Italiaanse Rebecca die fantastische Küren reed. Bekijk het maar eens, er is vast wel een filmpje van te vinden, want zodra zij de baan op gaat gaan alle mobieltjes en tablets omhoog omdat iedereen het wil filmen.

Zaterdag 23 augustus werd het EK gesloten, alle titels waren verdeeld en alle deelnemers verschenen nog een laatste maal op de baan. Daarna was er nog een afsluitend feestje voor alle deelnemers.

De Nederlandse ploeg vloog pas zondagavond laat terug naar Charleroi in België. Een mooie gelegenheid om een kijkje in Venetië te nemen, want je weet maar nooit wanneer je weer eens in de buurt bent. Een mooie wandeling naar het st Marco plein en een spannend ritje met de watertaxi terug naar de auto’s. Na een voorspoedige vlucht nog een lange autorit naar huis.

 

Birgit is met deze deelname een mooie ervaring rijker. Naast het zelf deelnemen aan de wedstrijd heeft ze ook veel andere wedstrijden gezien en veel ervaring opgedaan die haar sterker maakt in haar verdere carrière als Kunstrolschaatser en als trainster van jongere leden. En deelnemen aan zo’n toernooi smaakt naar meer, dus weer volop motivatie om flink te trainen!

10288750_10152435389678682_4014547191796433961_n

Birgit bedankt de ploeg voor de goede sfeer en alle gezelligheid. Extra dank aan trainster Yvonne en alle trainers en anderen die haar geholpen hebben op weg naar dit EK.