R.C. De Oude Molen

Birgit van Berlo met Wereld Kampioenschap weer een ervaring rijker

birgit-tijdens-wk3 birgit-tijdens-wk2

In het Italiaanse Novara werden de Wereld Kampioenschappen rolschaatssport gereden. Alle takken van de sport kwamen aan bod in een groots toernooi van 28 september tot 7 oktober. Birgit van Berlo van RC De Oude Molen reed een prima wedstrijd Figuren in de klasse Junioren. Ze wist zich als 22e van de wereld te plaatsen.
Bij Figuren gaat het erom om gecontroleerd over de cirkels en lussen te gaan. Concentratie, balans, beheersing, evenwicht, kracht en souplesse zijn daarbij van groot belang. Figuren is een technisch onderdeel van de rolschaatssport en vergt vele uren trainen. De beoefenaars moeten vele kilometers in de benen hebben.
De Nederlandse Rolschaats Bond heeft Birgit geselecteerd voor deelname aan ditt WK vanwege de kwaliteit die ze heeft laten zien bij wedstrijden en bondstage ’s. Samen met haar trainster Yvonne Westhoff heeft ze de hele zomer flink doorgetraind, om zo optimaal mogelijk aan de start van het WK te verschijnen.
vertrek-naar-wk
Birgit had al enige malen aan een Europees Kampioenschap deelgenomen, maar de sfeer bij een WK ervaarde ze toch weer geheel anders. Inderdaad nu met deelnemers van de gehele wereld, zoals Argentijnen, Japanners, Chinezen, Zuid-Afrikanen, maar natuurlijk nog veel meer en ook alle Europeanen. Het erbij mogen zijn en deelnemen was al fantastisch. Dan ook nog een mooie wedstrijd rijden was de kers op de taart.

training
Concentratie is een erg belangrijk onderdeel bij het Figuren om goed op het figuur te staan. De opbouw van de wedstrijddag hielp hier niet echt aan mee. ’s Ochtends om 06.00 uur opstaan om op tijd in het stadion te zijn voor de training was het begin van de dag. In het begin van de middag was het eerste deel van de wedstrijd met twee figuren. Het eerste figuur ging super goed, met een score van 7.5 wat hartstikke hoog is.

wedstrijd-3
Om 15.30 was het pauze tot ’s avonds 19.00 uur. Wat eten zien te vinden rust pakken en toch ook weer zorgen dat concentratie later weer op te roepen is. Vooral die lange stukken tussen de verschillende wedstrijdonderdelen maakten het extra moeilijk. Haar laatste figuur reed ze ’s avonds om 21.00 uur. Een enorm lange wedstrijddag. In Nederland kun je sneller achter elkaar door, en blijf je in de flow van je concentratie. Nu moest je dat weer iedere keer pakken, dat maakte het volgens Birgit extra moeilijk. Desondanks reed ze een prima wedstrijd en zijn persoonlijk trainster Yvonne Westhoff en de bondstrainer tevreden.

met-coll-figuurders-1 met-collega-figuurders-2

Birgit heeft van deze deelname aan het WK weer een enorme motivatie gekregen om keihard te trainen, want het smaakt naar meer. Volgend jaar hoopt ze bij de Senioren te kunnen strijden, en die wedstrijdklasse is nog een tikkeltje zwaarder. Werk aan de winkel dus.
Meer informatie over de rolschaatssport is te vinden op de website.
wedstrijd-1